Ghid Facebook despre alegerea obiectivelor eficient în crearea reclamelor
Obiectivele anunțurilor sunt cheia unei reclame eficiente a oricărei reclame pe Facebook. Aceste obiective dau anumite opțiuni de licitații sau costuri pentru reclamele dvs. dar și modul în care acestea sunt optimizate.
În total sunt 13 obiective ale campaniilor cu ajutorul Facebook Ads pe care le puteți alege, dar care, probabil la prima vedere par destul de greu de ales.
De exemplu, când am creat prima mea reclamă pe Facebook, am căutat extrem de mult sfaturi cu privire la care sunt cele mai bune obiective de setat pentru campania mea. De atunci Facebook a schimbat și a adăugat alte obiective.
Facebook Ads grupează obiectivele campaniilor în 3 categorii mari:
- Awarness (Vizibilitate)
- Consideration (Considerare)
- Conversion (Conversie)
Gruparea este destul de evidentă pentru cine a mai făcut o campanie media, dar pentru cine este la început poate fi destul de complicat în a alege cel mai bun obiectiv pentru tipul de campanie pe care dorește să îl implementeze.
Probabil la prima vedere ai alege drept obiectiv conversia, deoarece asta este ceea ce ne dorim cu toți, cât mai mulți clienți cât mai repede. Din păcate marketingul atât offline cât și online este mai complicat de cât am dori, iar conversiile sunt greu de realizat într-un termen atât de scurt.
Ghid pentru setarea obiectivelor în anunțurile Facebook Ads: când să utilizați fiecare obiectiv în funcție de reclamele pe care doriți să le rulați.
1.Vizibilitatea mărcii (Brand awareness)
Acest obiectiv este folosit de regulă pentru brandurile la început de drum care doresc doar să se facă cunoscute, sau poate au o campanie care nu este axată pe vânzare ci pe social și doresc să o facă cât mai cunoscută. Acest obiectiv poate să îți aducă și clienți dar opțiunea aleasă de algoritmul Facebook este ca reclama dvs. să ajungă la căt mai multe persoane care s-ar putea să fie interesate de reclama dvs. și să interacționeze cu ea.
În ceea ce mă privește nu prea am folosit acest obiectiv deoarece acesta necesită un buget mare doar pentru a te face auzit și nu neapărat pentru a aduce rezultate vizibile imediat.
Exemplu de Brand awareness – Bolt
2.Reach (Impact)
Folosesc acest obiectiv când am o audiență restrânsă deja formată, cel mai probabil o preiau dintr-o bază de dată deja existentă și care a mai interacționat cu mine, lăsându-mi datele de contact.
Cel mai adesea se folosește atunci când audiența este restrânsă și dorești să ajungi la toți din acea audiență, fie că este formată dintr-o audiență proprie fie că adresată strict oamenilor care ți-au apreciat pagina.
Exemplu de Reach – IKEA
3.Trafic
Obiectivul de trafic este cel mai utilizat și cel mai util obiectiv atunci când folosești un website de conversie a potențialilor clienți. Îmi place să folosesc acest obiectiv deoarece îmi permite să folosesc foarte multe metode de conversie a vizitatorilor în prospecți. Cel mai probabil conversia nu se face la prima interacțiune, dar alegând drept obiectiv trafic vei putea face remarketing de calitate doar către cei interesați. Pentru acest obiectiv sunt mai multe metode de a seta plățile:
- Landing Page Views – Pentru această opțiune Facebook va livra reclama dvs. doar oamenilor care au cele mai mari șanse să dea click pe link și anume oamenilor care au asta în comportamentul lor.
- Impression – Facebook va livra reclama către câți mai mulți oameni posibil. (În această opțiune șansele de click sunt mai mici și interacțiunile mai mari).
- Daily Unique Reach – Facebook va livra reclamele dvs. doar o dată pe zi, pentru a putea afișa reclama la cât mai mulți oameni posibili.
Doar pentru că vei alege să plătești pentru click, nu înseamnă că vei avea mai mult trafic. Atenție – Clickurile pe link nu semnifică că potențialul client a și ajuns pe pagina de destinație. Posibil ca acesta să nu aștept ca pagina finală să se încarce.
Exemplu de Traffic – Row House
4.Engagement (Interacțiuni)
Personal cred că acest obiectiv este subestimat și puțin folosit de marea majoritate. Scopul acestui obiectiv este a afișa reclama dvs. persoanelor cu cele mai mari șanse să interacționeze cu postarea (like, share comment). Da, cel mai probabil acest tip de obiectiv nu v-a converti persoanele din audiență. Poate așa este, dar acest tip de obiectiv nu este pentru așa ceva. Cel mai adesea se folosește pentru a crea o bază de oameni pentru remarketing sau pentru a crea fani activi pe pagina de Facebook. După ce ați setat campania de interacțiuni puteți conecta reclamele dvs. la aceasta pentru a crește șansele de conversie.
Exemplu de Engagement – Jamba
5.Lead Generation (Generare potențiali clienți)
Am devenit mare fan al acestui obiectiv de reclame Facebook, deoarece este foarte versatil și îți permite să îți folosești creativitatea la maximum. Acest obiectiv se folosește într-un moment potrivit al flow-ului de vânzare. Pentru a crește șansele de conversie, potențialul client trebuie să cunoască brandul și produsele. Unul dintre cele mai bune lucruri la acest obiectiv este că îți permite să strângi toate datele necesare unei conversii de la potențialii tăi clienți. Acest obiectiv se poate folosi atunci când modelul dvs. de business nu este de genul vânzării directe și este nevoie de vânzare offline sau vânzarea la telefon. De asemenea acest obiectiv de reclame pe Facebook se folosește și pentru a crea baze de date cu pentru listele de email marketing sau pentru remarketing.
Exemplu de Lead Generation – Cainbase
6.Video Views (Vizualizări de clipuri)
Campaniile pentru vizualizări de clipuri este încă un tip de reclame pe care le folosesc destul de des. Cel mai adesea se folosește la începului flow-ului de vănzări pentru a face brandul sau produsele/serviciile cunoscute, dar cu un conținut potrivit se poate face și conversia directă. Pentru acest obiectiv Facebook va afișa reclama dvs. persoanelor care au în comportamentul lor obișnuința de a se uita la clipuri video. Acest obiectiv este destul de ieftin comparativ cu alte obiective, iar cu un content bun, rata de click pe linkul de la reclama de tip clip poate fi destul de mare. Pentru acest obiectiv de reclame puteți alege:
- ThruPlay: Facebook va optimiza campania pentru pentru persoanele care obișnuiesc să urmărească clipuri de lungă durată, astfel clipul dvs. v-a fi urmărit minimum 15 secunde.
- 10-second Video Views: Facebook va livra reclama pentru persoanele care vor vizualiza cel puțin 10 secunde din clipul dvs.
- 2-second Continuous Video Views: Facebook va livra clipul către persoane care urmăresc minimum 2 secunde.
Exemplu de Video Views – Warby Parker
7.Messages (Mesaje)
Campaniile de mesaje sunt potrivite atunci când potențialii clienți au nevoie de informații suplimentare înainte de a îi convertii. Pentru campaniile de mesaje aveți câteva opțiuni:
- Crearea unui mesaj de întămpinare care să includă informațiile necesare;
- Crearea unui șablon cu întrebări frecvente ale clienților;
- Crearea unui ChatBot – de exemplu ManyChat.
Exemplu de Messages Ads – Rick Mulready
8.Product Catalogue Sales (Vânzări produse din catalog)
Obiectivul de vânzări produse este destinat comerțului electronic și trebuie conectat la un catalog de produse existent pe Facebook sau pe o pagină conectată cu Facebook Pixel. Cea mai populară opțiune pe care obiectivul îl oferă este acea de remarketing dinamic, dar poate ajuta și la cross-sell, upsell și pentru prospectarea clienților, feedback la produse sau servicii. Pentru acest obiectiv poți selecta plata pentru eveniment și anume plătești atunci când vizitatorul adaugă produsele în coș sau cumpără etc. Atenție, Facebook va taxa și clickurile sau impresiile și reacțiile la postarea promovată indiferent dacă acesta interacționează sau nu cu evenimentul setat, dar cu un preț mai mic. Tot la această opțiune poți seta plata pentru clickuri pe link sau afișări. Facebook va optimiza campania pentru persoanele care au în comportamentul lor clickuri la postări. De asemene poți seta și cât ești dispus să plătești pentru click.
Exemplu de Product Catalogue Sales Ads – eBay
9.Conversions (Conversie)
Numele acestui obiectiv sună foarte bine, este ceea ce toată lumea își dorește, plata pe rezultate și anume pe conversie. În realitate acest obiectiv este unul destul de greu de setat și îți ia destul de mult timp pentru a-l înțelege. Cel mai adesea obiectivul funcționează cel mai bine cu alte campanii înrudite sau într-un proces în care potențialul client cunoaște compania sau produsul destul de bine. O altă variantă când poți seta acest obiectiv este atunci când produsul sau serviciul dvs. este unul uzual ce nu necesită foarte multă atenție și nu are un cost ridicat. Din experiență cu acest tip de obiectiv pot să spun ca este bun și pentru produse mai puțini obișnuite sau pentru unele cu valoare mare, dar trebuie să optimizezi foarte bine poziționarea și displayul campaniei. Pentru o mai bună optimizare a campaniei cu acest obiectiv este important să nu setați o audiență mare sau foarte generală deoarece această campanie are nevoie de timp pentru învățare.
Exemplu de Conversions Ads – Nike
10.Event Response (Răspunsuri la eveniment)
Obiectivul de generare răspunsuri la evenimente este destul de sugestiv și este excelent pentru promovarea evenimentelor pe care le creați pe Facebook. Pentru evenimente la care vreți să vindeți bilete și aveți o pagină de tip Landing page puteți folosi obiectivul Conversions. Cu acest obiectiv puteți genera răspunsuri pentru evenimentul dvs. sau puteți seta să plătiți pentru afișare sau pe interacțiuni de tip Like, Share, Comment.
Exemplu de Event Response Ads – Regeneration Salon and Spa
11.App Installs
Pentru acest tip de obiectiv veți putea seta campanii de instalare de aplicații. Facebook va optimiza campaniile pentru persoanele care cel mai adesea instalează aplicații Pentru acest tip de obiectiv vei putea seta:
- Instalări de aplicații
- Retenție – Facebook va incerca să optimizeze campaniile pentru persoane care vor ține aplicația instalată o zi, 2 sau 7 zile. Acest timp îl vei putea seta la crearea campaniei.
- Link click – plata pe click
- App Event – Facebook va încerca să optimizeze campaniile pentru persoane care au cele mai mari șanse să finalizeze obiectivele setate.
Exemplu de App Installs Ads – Robinhood
Testează diferite obiective
Doar pentru că acum știi care pentru ce sunt create asta nu înseamnă că obiectivul setat este cel mai eficient pentru toate tipurile de industrii. Acesta depinde de momentul în care potențialul se află în procesul de cumpărare, cât de bine cunoaște compania sau produsul/serviciul sau cât de bine este setată audiența. În concluzie, pentru a determina cel mai eficient obiectiv pentru compania dvs. trebuie să testați reacția unui obiectiv contra unui alt obiectiv. Astfel veți învăța cum funcționează obiectivele Facebook pentru compania dvs. Sper că acest mic ghid a fost util pentru dvs., iar dacă consideri acest lucru te invit să îl împărtășești și cu prietenii tăi poate și ei au nevoie de aceste informații.