Sfaturi utile care te vor ajuta să te filmezi singur cu ușurință

Selfie este un termen care a intrat demult în vocabularul nostru și chiar în viața noastră de zi cu zi. Ne-am obișnuit să ne facem singuri poze cu telefonul mobil, fără să mai avem nevoie de aportul unui fotograf, fie el amator sau profesionist. Prin urmare, acest articol li se adresează împătimiților de selfie-uri care vor să treacă la următorul nivel, respectiv cel video.

Pentru o filmare reușită la birou sau acasă, împărțim lecția în 4 categorii: background sau decor, echipament de filmare, lumină și sunet. Da, lumina este deosebit de importantă și reprezintă un aspect care nu trebuie nicidecum neglijat.

1. BACKGROUND

Decorul este acel element de fundal care ocupă cea mai mare parte din cadru. Cadrul este întreaga imagine captată de camera video sau echipamentul de filmare. Ce se află în spatele tău sau în jurul tău contează foarte mult, așa că trebuie să alegi un unghi optim de filmare. Evită orice gen de reflexie: oglindă, televizor, monitor, vitrină, tablouri cu sticlă etc.

Alege un decor format dintr-o bibliotecă, o lampă înaltă, rafturi sau plante. Un background natural, firesc, pe care oricine îl are în apartament. Fundalul să fie discret și elegant, să nu fie prea încărcat de elemente decorative.

Cum te filmezi

2. ECHIPAMENT DE FILMARE

Bineînțeles, cel mai la îndemână echipament de filmare este smartphone-ul. Totuși, atunci când te filmezi singur, dacă ai o cameră video pe acasă, folosește-o. Imaginea redată va fi mult mai bună decât cea pe care ți-o conferă un telefon.

Vei avea nevoie de un trepied sau de o modalitate de a stabiliza smartphone-ul. Acesta trebuie să stea într-un punct fix. Desigur, poți improviza prin a lega smartphone-ul de o lampă, să îl așezi lângă un obiect fix sau să îl rezemi de un teanc de cărți.

3. LUMINA

Trebuie să te folosești în principal de lumină naturală, așa că este imperios să te așezi cu fața spre geam, spre sursa de lumină.

sfaturi filmare

Poți aprinde și becul în cameră, pentru a obține o lumină de contur. Dacă, în momentul filmării, soarele strălucește puternic și ai perdele albe, semitransparente, cel mai bine este să profiți de ele pentru a reduce cantitatea de lumină.

Trage perdelele parțial sau complet, până când imaginea redată de smartphone-ul tău nu mai este supraexpusă sau „arsă”, în termeni uzuali. Totodată, trebuie să te asiguri că lumina care cade pe tine este uniformă, pentru a evita contrastele puternice și diferențele mari de lumină pe față. Mai simplu spus, atenție la umbre!

4. SUNET

Pentru o redare fidelă a vocii tale, ai nevoie de o lavalieră. Dacă firul este suficient de lung, trebuie să îl strecori pe sub primul rând de haine și să poziționezi microfonul în zona sternului. Dacă folosești o cască Bluetooth, aceasta trebuie să fie cât mai discretă.

cum ma filmez

Înainte să începi să te filmezi efectiv, fixează smartphone-ul sau camera la nivelul ochilor, în plan orizontal. Pentru încadrare, vom folosi bust, adică latura de jos a cadrului să fie în zona abdomenului, iar latura de sus să fie cu un lat de palmă deasupra capului. Apoi, te vei așeza în centrul ecranului.

Ținuta, felul în care ne aranjăm și, după caz, machiajul sunt foarte importante. Chiar dacă suntem în casă, trebuie să adoptăm o ținută office și să avem un aspect îngrijit. Evitați hainele albe sau textura formată din carouri mici sau dungi înguste.

cum ma imbrac pentru filmare

În cazul în care folosești smartphone-ul pentru filmare, optează pentru camera principală, cea aflată pe spatele telefonului. Senzorul de imagine de pe camera principală este întotdeauna mai bun decât cel de pe camera frontală, de selfie. Știm, camera frontală îți permite să vezi ce filmezi, însă vei pierde foarte mult din calitatea imaginii. Alege camera principală, chiar dacă vei fi nevoit să faci ajustări, teste și repetiții.

Filmarea pentru rețelele de socializare, gen Facebook sau Instagram, poate fi realizată atât în modul portret, cât și în modul panoramic, întrucât nu vorbim despre un mediu riguros. Totuși, o filmare profesională se face întotdeauna în modul panoramic.

Pentru a crea un cadru cât mai bun, cere ajutor persoanelor din jur sau așează o oglindă în spatele smartphone-ului. În acest fel, poți crea o încadratură ideală și poți vedea REC-ul pornit, toate astea folosind camera principală a smartphone-ului.

Îți urăm succes și perfecționare continuă!