„Clientii nu citesc” – Totul despre content si atentia in online

 

„Vreau ceva scurt, oricum clienții nu citesc.” De câte ori ați auzit această replică? Noi, de-a lungul experienței noastre în copywriting, am auzit-o de nenumărate ori. Dar haideți să ne întrebăm sincer: chiar așa stau lucrurile? Chiar nu mai citește nimeni conținutul online?

Din perspectiva noastră, acest mit e mai degrabă o scuză. O scuză pentru a crea texte superficiale, fără strategie și fără impact real. Suntem de părere că un conținut bine scris atrage atenția, indiferent dacă are două fraze sau două paragrafe. Publicul citește, dar doar atunci când îi oferi ceva relevant, bine structurat și autentic. Desigur, forma prin care i se expune contentul online contează și anume: vizualul, titlurile și dimensiunea textului nu sunt de ignorat. Dar toate acestea trebuie să fie îmbinate în așa fel încât să creeze un mix echilibrat. Așa că hai să demontăm mitul acesta, împreună. Nu e despre cât de scurt e textul, ci cât de bine spune ceea ce contează.

citeste content online

Originea expresiei „Clienții nu citesc”

Ca orice în lumea aceasta, are un început. În cazul de față, expresia a căpătat „greutate” dacă putem să spunem așa din cauza avalanșei de conținut online la care avem cu toții acces. E firesc ceea ce s-a întâmplat. Atunci când suntem bombardați constant cu informații din toate părțile, fie că vorbim despre reclame sau articole de blog, tendința naturală este să le scanăm rapid sau să le „scrollăm”.

Așa au apărut tot felul de expresii care au devenit aproape un adevăr universal pe internet, precum „atenția utilizatorului/cititorului este asemenea unui peștișor auriu”. 

Mit sau realitate „Clienții nu citesc”

Deși acest mit pare să fie atât de real, urmează să te dezamăgim. Mitul este fals însă are un sâmbure de adevăr. Da, în contextului fluxului de informații care circulă astăzi și la care toată lumea are acces, oamenii ajung să citească dar fără să înțeleagă sau să rețină ceva din ceea ce tocmai au citit. Însă aici nu este vina publicului, ci a celui care a produs/scris contentul.

Adică, responsabilitatea calității perceperii textului este a copywriterului. Un text care nu spune nimic sau care nu rezonează cu cititorul nu poate avea impactul pe care-l așteptăm. Aici intervine diferența dintre „orice conținut” și un conținut gândit și adaptat unei strategii, care are o intenție clasă și cu respect pentru capacitatea cititorului de a desluși mesajul conținutului.  

mit sau realitate content online

Cum putem demonta mitul pentru un content online calitativ?

Secretul stă într-un lucru simplu: „cunoaște-ți cititorul”. Acest lucru presupune să creezi conținut pentru cititor și nu doar de dragul de a scrie cantitativ. Poate că ați mai auzit expresia „nu tot ce zboară se mănâncă”. Ei bine, în traducere liberă: nu tot ce apare online este și calitativ. 

Pentru a construi un conținut valoros, care să ajungă cu adevărat la cititor sau client, e nevoie să urmăm câțiva pași esențiali. Totul începe cu înțelegerea publicului țintă. Mai exact cine este, ce îl interesează și cum consumă informația. Apoi vine partea de strategie. Aici pentru a ne asigura că nu dăm greș cu conținutul pe care îl creăm trebuie să răspundem mai întâi la întrebări precum: cui mă adresez, ce este relevant pentru cititor, cum pot să-i prezint conținutul într-un mod clar și atractiv, cum pot spune mai mult prin mai puțin, ce tip de conținut rezonează cu audiența mea și așa mai departe.

Orice conținut pe care îl livrăm online sau offline trebuie să aibă o structură adaptată strategiei de copywriting. Dacă vorbim despre articole/presă, acestea trebuie să includă o introducere în subiect sau un motiv pentru care am ales să dezbatem subiectul respectiv, apoi trebuie să venim cu așa numitul „body” al articolului unde argumentăm și exemplificăm subiectul, iar în final este nevoie de o încheiere sau o concluzionare a subiectului.

În ceea ce privește postările din social media, comunicarea trebuie adaptată nu doar în funcție de tipologia clientului, ci și în funcție de platforma pe care comunicăm și de tipul de conținut utilizat. De exemplu, dacă vorbim despre story-uri, este important să fim conciși și să stârnim rapid interesul, astfel încât utilizatorul să își dorească să afle mai mult. În cazul reel-urilor, descrierea ar trebui să conțină fie un call to action, fie o prezentare scurtă și clară a conținutului. Totodată, videoclipul în sine trebuie să fie bine realizat, clar și suficient de relevant încât să își transmită mesajul fără explicații suplimentare.