Cum sa transformi un Calendar Social Media din tool in strategie

O lege nescrisă spună că „planificare este adevărata cheie a succesului în marketing”. Ciudat așa-i? La o primă vedere, pentru cei care nu sunt de meserie, marketingul este doar despre creativitate. Ei bine, ce este creativitatea dacă nu are continuitate și sincronizare? Îți spun eu, doar o alergătură după content și cam atât.

Dacă folosirea unui calendar social media ți se pare ceva banal sau care nu face vreo diferență în cadrul strategiei tale de marketing, află că te înșeli groaznic. În cele ce urmează îți voi prezenta:

  1. Ce este un calendar social media?
  2. Care sunt beneficiile unui calendar social media?
  3. De ce strategia ta de marketing are nevoie de un calendar pentru social media?
  4. Platforme de calendar social media

calendar social media

Ce este un calendar social media?

După cum îi zice și numele, calendarul social media este pur și simplu un calendar. Acest calendar cuprinde o planificare specifică a datelor de publicare a conținutului tău pe rețelele de social media, dar și alte aspecte precum tipul de conținut.

Folosirea unui calendar pentru canalele de social media te va ajuta să fii mult mai organizat și să nu stai cu teama „contentului de mâine”. Calendarul poate include orice date sunt relevante pentru business-ul tău și poate fi adaptat foarte rapid după o serie de mai mulți factori:

  • Legendă – Pentru a personaliza după bunul plac, dar și pentru a omite a te pierde prin culorile frumoase ale unui calendar atunci când îți alegi evenimentele/zilele de postat/tipul de content, este recomandat să faci o legendă cu tot ce înseamnă acele culori și semne introduse în calendar;
  • Data și Ora – Bineînțeles că pentru a fi cu adevărat un calendar, data și ora la care se vor publica postările tale sunt elemente care nu trebuie să lipsească;
  • Inserarea URL-urilor și tagurilor UTM – Pentru a-ți ușura munca folosind calendarul este indicat să inserezi URL-urile pe care dorești să le folosești în postarea social media pentru utilizatori/vizitatorii canalului tău. De asemenea, pentru a obține informații relevante despre postare ta, ar fi bine să treci și tagurile UTM ale postării;
  • Bannere – Vizualul spune tot despre conținutul tău, e printre primele aspecte pe care clientul tău le vede, deci nu au cum să lipsească din calendarul tău de social media;
  • Textul postării – Cireașa calendarului e bineînțeles textul propriu-zis al postării;
  • Tracking pentru campanii – Dacă vrei să-ți faci viața de marketer mai frumoasă și mai simplă, ar fi recomandat să setezi în calendar și intervalul campaniilor tale, pentru ca nu cumva să te trezești la final de lună că fie ai cheltuit prea mult/ai uitat să o oprești sau mai rău să o „pornești” în termeni populari.

Care sunt beneficiile unui calendar social media?

Utilizarea unui calendar social media este primul pas spre o strategie de marketing care tinde spre succes. Iată doar câteva dintre cele mai esențiale beneficii ale adoptării unui calendar social media:

  • Organizare mult mai bună

Dacă te ocupi de social media, e absolut necesar să ai un calendar. Planificarea conținutului pentru o lună cel puțin este esențial pentru a îndeplini cu succes nevoile și obiectivele afacerii tale. Planificarea conținutului de pe social media te va ajuta să menții o ordine clară și fără a omite detalii semnificative despre punctele cheie care impactează afacerea ta. 

  • Fără lipsuri în strategia de content

Pentru că îți planifici textele și strategia de conținut pe social media te va ajuta să poți să pregătești din timp toate materialele. În cadrul strategiei de content continuitatea și sincronizarea sunt foarte importante.

  • Alinierea conținutului cu obiectivele strategice

Planificarea conținutului folosind un calendar social media îți va fi benefic pentru o aliniere corectă cu obiectivele strategice ale businessului.

planificare social media

Calendar Date Organizer Planner Concept

De ce strategia ta de marketing are nevoie de un calendar pentru social media?

Un calendar pentru social media asigură planificare și coerență, menținând o prezență constantă și bine organizată pe platforme. Algoritmii favorizează conturile active, iar lipsa unui plan poate duce la postări haotice sau la perioade fără conținut.

De asemenea, ajută la eficiență și economie de timp, permițând crearea postărilor în avans și evitând stresul de ultim moment. Echipa poate lucra mai organizat, optimizând resursele disponibile.

Prin planificare, se obține o diversificare a conținutului, echilibrând postările promoționale, educative și interactive. Astfel, audiența rămâne interesată și implicată.

Un calendar previne greșelile și omisiunile, oferind o imagine clară asupra strategiei. Postările pot fi verificate înainte de publicare, reducând riscul de erori care ar putea afecta imaginea brandului.

De asemenea, contribuie la alinierea cu obiectivele de marketing, sincronizând conținutul cu lansările de produse, campaniile promoționale și evenimentele relevante, pentru un impact maxim.

În final, facilitează măsurarea și optimizarea performanței, permițând ajustarea strategiei pe baza rezultatelor obținute. Analiza engagementului și a conversiilor ajută la îmbunătățirea constantă a conținutului.

Platforme de calendar social media

Există mai multe opțiuni prin care poți adopta un calendar social media și anume variante free, premium sau clasic. O variantă clasică și care nu te constă absolut nimic este folosirea unui Excel pentru a-ți crea propriul calendar, cu propriile reguli și după bunul plac. 

Dar dacă însă îți dorești ceva mai mult de atât poți oricând opta pentru platforme de Social Media Management care să te ajute să-ți programezi și publici fără prea multe bătăi de cap strategia de content pentru afacerea ta. În funcție de bugetul tău poți încerca aplicații de social media management gratuite precum Business Meta Suite de la Facebook. Aceasta te va ajuta să-ți publici și programezi conținutul pe perioada a 30 de zile calendaristice pe următoarele canale de social media: Facebook și Instagram.