Dacă afacerea ta este la început de drum sau nu, este recomandat ca aceasta să aibă o construcție puternică a brandului pe rețelele de socializare. Prin urmare, cresterea brandului pe social media este esențială. Social media te va ajuta să menții contactul cu clienții și consumatorii care beneficiază de produsele/serviciile afacerii tale, și nu numai. Totodată, acestea îi vor permite brandului tău de a crea un brand mai uman și cu care, clienții sau viitorii clienți să se poată identifica.

Așadar, iată 7 metode prin care poți realiza creșterea brandului pe rețelele de social media:

  1. Selectarea corectă a rețelelor de socializare
  2. Calitatea conținutului
  3. Optimizarea paginilor de social media dpdv SEO
  4. Alegerea potrivită a metodelor de promovare
  5. Asigurarea interacțiunii reciproce
  6. Umanizarea brandului
  7. Frecvența pe social media

cresterea brandului pe retele de social media

Selectarea corectă a rețelelor de socializare

Apariția pe rețelele de socializare a unei afaceri reprezintă un pas important din strategia de brand. Este recomandat ca înainte de a ne plasa afacerea direct pe una din platformele de social media, să urmărim cu atenție unde se află clienții noștri, adică unde au cea mai mare activitate online. De ce este important acest lucru? Pentru că, atunci când vei reuși „să potrivești” rețeaua de social media a clienților tăi cu cea a afacerii tale vei reuși să te promovezi corespunzător, iar cel mai important să livrezi conținutul și timpul tău exact cui trebuie. 

Calitatea conținutului

Atunci când îți dorești să realizezi creșterea brandului pe social media este indicat să acorzi o atenție deosebită felului în care alegi să comunici. Alegerea conținutului este influențat în primul rând de specificul afacerii. Prin publicarea unui conținut care să se identifice cu obiectul de activitate al business-ului vom atrage audiența pe care ne-o dorim. Conținutul poate include informații relevante despre ceea ce face compania, noutăți sau știri despre aceasta, diverse promoții, uneori concursuri, și așa mai departe.

Pe plan secundar, contează foarte mult platforma de social media pe care ne realizăm prezența. În funcție de tipul platformei vom descoperi că audiența noastră își schimbă preferințele, spre exemplu: dacă pe Facebook alegem să realizăm postări cu texte mai lungi și informative, pe Instagram este recomandat să urmăm tendințele și să publicăm acel conținut în format video de tip reel.

cresterea brandului prin continut pe social media

Optimizarea paginilor de social media dpdv SEO

Optimizarea paginilor de social media din punct de vedere SEO poate genera o creștere semnificativă a vizibilității online și a traficului. Un prim pas este optimizarea prin folosirea de cuvinte cheie în cadrul conținuturilor de pe social media, a pozelor, a videoclipurilor, a descrierilor și a hashtagurilor utilizate. 

O altă etapă a optimizării SEO este furnizarea de conținut relevant și partajabil pentru urmăritori. Așadar, pentru creșterea audienței și a numărului de conversii este recomandat a se livra un conținut unic, calitativ și ușor de înțeles de către audiență.

Alegerea potrivită a metodelor de promovare

Un important aspect atunci când este vorba despre cresterea brandului pe social media este reprezentat de metodele de promovare. Există foarte multe metode de promovare pe care le-ai putea utiliza în funcție de ceea ce ai nevoie. Așadar, pentru a-ți crește audiența și credibilitatea pe social media o metodă foarte eficientă și la modă în momentul actual este apelarea la influenceri. Influencerii pot fi o sursă foarte puternică de influență în mediul online. Prin urmare, atunci când alegi să realizezi o astfel de colaborare trebuie să acorzi importanță maximă potrivirii influencerului cu profilul afacerii tale și cu audiența pe care dorești să o aduci în comunitatea ta. Este foarte important să există o astfel de corelație la baza unei asemenea metode de promovare.

O altă metodă care generează rezultate foarte bune în dezvoltarea brandului este utilizarea de campanii plătite (Pay Per Click). Cu ajutorul acestora vei putea să atragi o mulțime de potențiali clienți care se pliază modelului de clienți al afacerii tale. Clienții proveniți în urma campaniilor plătite sunt adesea persoane care utilizează sau au nevoie de produsele/serviciile pe care le furnizezi, dar care încă nu știau de existența exactă a unei astfel de afaceri.

promovare si cresterea brandului pe social media

Asigurarea interacțiunii reciproce

Pentru a asigura creșterea brandului pe social media vă sfătuim să acordați mare importanță interacțiunii pe care o aveți cu clienții. Un prim pas în solicitarea interesului clienților este de a iniția acțiuni de tipul „call to action” prin diverse tipuri de conținut. Un al doilea pas este de a răspunde clienților la comentariile și mesajele pe care le generează, așa vom arăta nu doar că suntem prezenți ci și că ne dorim să-i ajutăm, mai ales atunci când întâmpină dificultăți în legătură cu produsul/serviciul nostru sau se creează confuzii. Menținerea interacțiunii reciproce va crește foarte mult rata de engagement a clienților, lucru pe care ni-l dorim atunci când avem un business.

Umanizarea brandului

Când ne raportăm la imaginea brandului nostru pe rețelele de social media adeseori tindem să livrăm doar conținuturi care au legătură cu afacerea noastră. Una din recomandări pentru a ne dezvolta brandul este de a prezenta și „componenta umană”. Ce înseamnă acest lucru? Presupune ca, pe lângă comunicarea pe care deja o făceam pe social media legat de brandul nostru, să prezentăm și oamenii care fac ca lucrurile să se întâmple. Așadar, poți începe prin a realiza câteva prezentări ale echipei, niște cadre din culisele afacerii, instituții sau colaboratori de interes pentru afacere, ambasadori ai brandului. Aceste lucruri îi vor ajuta pe internauții de pe social media să poată identifica mai ușor dacă într-adevăr se pot identifica cu business-ul pe care îl administrezi.

O altă recomandare pentru umanizarea brandului este personalizarea experienței clienților printr-o comunicare mult mai fluidă și mai personală. Un bun exemplu este fie să dai șansa clienților tăi de a povesti o experiență pe care au avut-o cu compania ta sau fie să implici comunitatea de clienți în comunicarea de pe social media. Acest lucru nu doar că va fi în favoarea brandului, ci și va genera o sursă de încredere pentru client față de serviciile sau produsele furnizate, în același timp va conduce la creșterea publicității brandului și a stimei clientului. 

interactiune si cresterea brandului pe social media

Frecvența pe social media

Frecvența pe rețelele de socializare este influențată de mai multe aspecte, cu precădere: profilul afacerii și al clientului, orele la care clientul este online, dimensiunea afacerii, conținut, și așa mai departe. În medie, este recomandat ca intervalul orar și zilele să fie alese în funcție de perioada în care pagina de social a business-ului are cel mai mare trafic, acest lucru poate diferi și în funcție de platformă. 

În ceea ce privește frecvența postărilor într-o zi, specialiștii recomandă circa 2 până în 3 postări, în unele cazuri și o singură postare poate înregistra un mare succes. Ceea ce este esențial de reținut este faptul că, pentru a atrage un număr mare de urmăritori trebuie să se utilizeze materiale vizuale care să fie creative sau un conținut calitativ, sau ambele.

strategie cresterea brandului pe social media

Concluzie

În concluzie, în momentul în care ne dorim să creștem brandul pe rețelele de social media și suntem la început de afacere sau pur și simplu ne-am plafonat, trebuie să ne adresăm câteva întrebări esențiale și să cercetăm ceea ce trebuie continuat, ceea ce trebuie îmbunătățit și ceea ce poate fi îndepărtat. Totodată, este recomandat să ținem cont de ceea ce ne dorim sau urmărim să obținem în urma apariției afacerii noastre pe rețelele de socializare, pentru a putea aborda corespunzător strategia.