Noile tendințe și schimbări globale ne-au făcut mai responsabili indiferent de activitatea pe care o realizăm. Pe lângă faptul că, toate lumea aspiră la o lume aproape ideală în care problemele să nu mai existe, acest lucru este un vis foarte intangibil. Astfel, totuși întrebarea vine „cum putem contribui la îmbunătățirea societății?”. Un aspect tot mai des comunicat este sustenabilitatea, aceasta se regăsește în aproape orice domeniu și este recomandată a se implementa oriunde se poate. Așadar, ei bine cum poți face să ai un marketing sustenabil? În cadrul acestui articol îți vom vorbi despre ce este marketing sustenabil și etic, dar și îți vom prezenta câteva metode prin care vei putea să valorifici aceste aspecte prin afacerea ta.

  1. Ce este marketing sustenabil?
  2. Ce este marketing etic?
  3. Care sunt practicile pe care le poți folosi în marketing sustenabil și etic?

marketing sustenabil

Ce este marketing sustenabil?

Marketingul sustenabil este o nouă tendință de abordare strategică pe care o pot include afacerile pentru a-și promova produsele și serviciile, dar și pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător chiar și în cea mai mică măsură. Adoptând strategia de marketing sustenabil, firmele pot să construiască relații bazate pe încredere și o imagine pozitivă a brandului, de asemenea există șanse mari de creștere a vânzărilor și de fidelizare a consumatorilor.

Inițiativele eco-friendly sunt foarte căutate de către clienți, dar și încurajate a fi utilizate de cât mai multe companii. În cazul marketingului sustenabil obiectivul nu este doar de a realiza profituri ci de a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător prin reducerea poluării, risipei sau prin încurajează de proiecte de reciclare.

marketing etic

Ce este marketingul etic?

Marketingul etic este o metodă sau practică pe care o implementează companiile pentru a promova efectele pozitive ale produselor sau serviciilor asupra mediului și societății. Astfel accentul nu mai este pus doar pe promovarea de avantaje ale produselor sau serviciilor. 

Marketingul etic încurajează valori primordiale precum: empatia, onestitatea, transparența, promisiunile și sustenabilitatea. Empatizarea cu clienții și cu nevoile lor ajută compania să înțeleagă în ce capabilități se încadrează pentru satisfacerea lor, dar și ce inițiative ar putea implementa pentru a ajunge să îndeplinească acele cerințe. Onestitatea, transparența și ținerea promisiunilor sunt aspecte etice care ar trebui respectate de către toate companiile, deoarece acestea ajută la creșterea gradului de încredere, elimină promovarea inutilă și agresivă. Totuși, un aspect important și care completează marketingul etic este sustenabilitatea. Inițiativele sustenabile au impact asupra mediului și asupra creșterii încrederii și sensibilizează clienții.

practici marketing sustenabil si etic

Care sunt practicile pe care le poți folosi în marketing sustenabil și etic?

Chiar dacă inițiativele eco-friendly sunt uneori greu de implementat, iar o strategie bazată pe marketing sustenabil și etic pare ceva ce se află la o distanță kilometrică de realizare, iată câteva practici prin care poți să aplici aceste strategii în cadrul afacerii tale în funcție de specificul ei:

  • Implementarea transparenței;
  • Încurajarea de proiecte eco-friendly;
  • Stabilirea unui set de valori;
  • Informarea și educarea clienților;
  • Măsurarea și comunicarea impactului;

Implementarea transparenței este un element foarte important atunci când se dorește adoptarea unei strategii de marketing sustenabil și etic. Clienții, în general comunitatea apreciază foarte mult ca firma să pună la dispoziția publicului larg cât mai multe detalii despre practicile pe care le întreprind, aportul lor asupra societății sau provocările pe care le întâmpină.

Marketingul sustenabil și etic se bazează foarte mult pe sădirea unor valori care să aducă un impact pozitiv asupra mediului și societății, dar și pe susținerea de activități eco-friendly. Așadar, asta înseamnă orice activitate care poate spori impactul pe care îl are afacerea asupra mediului, aici încadrăm: schimbarea ambalajelor, plantarea de copaci, diverse parteneriate sau înființarea de asociații, inițiative de reciclare.

alternative eco-friendly

Alte aspecte importante în cadrul strategiei de marketing sustenabil și etic sunt educarea clientului și comunicarea rezultatelor pe care le are firma în urma impactului sustenabil. Astfel, clientul trebuie să fie informat despre alternativele sustenabile pe care afacerea le oferă, despre cum pot fi mai responsabili cu ajutorul produselor achiziționate, și așa mai departe.

Concluzie

În concluzie, lumea în care trăim și felul nostru de a fi ne încurajează să adoptăm un stil sustenabil pentru a putea garanta o existență viitoare. Așadar, strategia de marketing sustenabil și etic reprezintă un punct foarte bun de pornire pentru o afacere.