Ca marketer sau antreprenor, sigur ți-ai pus cel puțin o dată întrebări legate de ce metode ai putea să adopți sau să implementezi pentru a dezvolta afacerea sau pentru a-i crește notorietatea. În același timp, cel mai probabil ai încercat și să găsești soluții care să aducă rezultate fenomenale dar la costuri cât mai mici. Era tehnologiei în care conviețuim ne împinge să fim digitali și creativi pentru a reuși să menținem atenția publicului vizat asupra businessului pe care îl conducem sau pentru care activăm. Așadar, prezența online a unei afaceri a devenit o necesitate pe care nimeni nu își mai permite să o neglijeze, deoarece pentru a înregistra performanțe este nevoie să fii acolo unde este și majoritatea segmentului tău de piață, și anume pe internet.
Considerat ca fiind un concept ce are legătură expres doar cu apariția internetului, termenul de marketing digital te poate duce cu gândul la ceva care este foarte nou apărut, mai ales pentru cei care nu activează în acest domeniu. Totuși puține persoane cunosc adevăratele momente incipiente ale acestui concept și cum a fost el prezent în viețile noastre fără a ieși prea mult în evidență. Așadar, marketingul digital a fost prezent sub diverse metode până la apariția internetului, iar aici amintim două dispozitive foarte importante care au fost parte din procesul de dezvoltare al tehnologiei, și anume: radioul și televizorul.
Pentru a aduce un plus de actualitate acestui concept, am decis ca în acest articol să abordăm o serie mai semnificativă de tactici care să te ajute să te dezvolți atât ca marketer, cât și ca business. Totodată avem în vedere și sugerarea sau recomandarea a câtorva aplicații care pot fi utilizate cu ușurință, și care nu presupun cheltuieli prea mari a bugetelor pentru implementare.
Așadar, iată care sunt principalele aspecte pe care le vom aborda:
- Începuturile marketingului digital – TV și Radio;
- Email Marketing;
- Scrierea de conținut – blog și social media;
- Optimizarea motoarelor de căutare – SEO;
- Campanii plătite – Pay Per Click.
1. Începuturile marketingului digital – TV și Radio
Vă mai aduceți aminte de reclamele televizate sau anunțurile de la radio? Da, da, acelea sunt printre primele urme ale marketingului digital. Aceste metode sunt încă de actualitate și există categorii de produse și servicii pentru care acestea aduc rezultate foarte bune. Dar, bineînțeles că există un „dar”, sunt foarte greu de targetat și de demonstrat care este procentul de clienți pe care aceste strategii îi înregistrează. Ceea ce dorim să spunem este faptul că, nu poți avea un control exact al ratelor de conversie pe care le aduc aceste instrumente de marketing.
2. Email Marketing
O componentă importantă a marketingului digital în comunicarea cu audiența este email marketingul. Email marketing este un mijloc foarte bun prin care să-ți informezi clienții despre noile promoții, blogurile pe care le postezi, despre activitatea ta sau orice alte conținuturi de interes pentru ei. Două platforme foarte utile și la costuri accesibile pe care le-ai putea utiliza pentru email marketing este ActiveCampaign și Klaviyo.
Cel mai relevant lucru pentru care ar trebui să incluzi email marketingul în strategia ta de marketing digital este pentru a menține conexiunea cu clientul, chiar dacă uneori se întâmplă ca aceste emailuri să fie invazive, totuși un client va aprecia atunci când simte că este important pentru comunitatea ta. Cum ai putea să-i arăți că este important? Ei bine, pentru început printr-un mesaj de bun-venit după ce s-a abonat la newsletterul tău sau prin mesaje aniversare.
3. Scrierea de Conținut – blog și social media
Pentru a-ți crește audiența și vizitatorii atât pe paginile de social media, cât și pe site-ul afacerii tale este un real ajutor să publici conținut relevant și de interes. Acest lucru îl poți face sub diverse forme, cum ar fi scrierea articolelor de blog și/sau publicarea de postări pe platforme de social media.
În ceea ce privește platformele de social media, poți alege să-ți creezi o pagină pentru afacerea ta pentru a deveni și mai cunoscuți, unde să postezi diverse texte scurte despre activități pe care le realizați, promoții disponibile, videoclipuri sau orice conținut care va menține engagementul audienței dvs. În funcție de tipul de conținut, video sau text, puteți alege să folosiți platforme precum: Facebook, Instagram, TikTok, YouTube.
Scrierea articolelor de blog este o alternativă care ajută la creșterea ratei de conversie. Un conținut specific și foarte detaliat care să furnizeze informații viabile clienților dumneavostră, nu doar că vă va întări cunoștințele și expertiza în domeniu, ci va crea și încredere din partea vizitatorilor. Două exemple de platforme care dau rezultate foarte bune și sunt ușor de folosit pentru crearea conținutului de tip blog sunt: WordPress și Gomag.
4. Optimizarea motoarelor de căutare – SEO
Piatră de temelie a marketingului digital și un element deosebit de important pe care trebuie neapărat să-l adopți în strategia de marketing este optimizarea motoarelor de căutare sau SEO (Search Engine Optimization). Implementarea SEO va genera beneficii semnificative pentru business-ul tău, precum evidențierea sau apariția pe primele poziții în cadrul motoarelor de căutare Google. Un exemplu de aplicație de care te poți ajuta în optimizarea motoarelor de căutare este Google Ads Keyword.
Acest scop este îndeplinit dacă sunt luate în calcul optimizări în toate etapele pe care SEO le presupune. Așadar, câteva obiective secundare pe care este bine să le realizăm pentru a îndeplini scopul SEO este: optimizarea experienței clienților cu site-ul tău prin livrarea unui conținut relevant, poți optimiza conținutul pe care-l creezi atât la categoriile de produse cât și în cazul articolelor prin utilizarea de cuvinte cheie care să crească numărul de accesări, de asemenea poți integra linkuri de legătură între conținut și alte pagini pentru a crește încrederea motoarelor de căutare, totodată trebuie să acorzi atenție și fișierelor media pe care le încarci pentru a nu îngreuna timpul de accesare al paginii.
5. Campanii plătite – Pay Per Click
O metodă foarte bună pentru creșterea numărului de conversii este folosirea campaniilor plătite în marketingul digital. Campaniile plătite presupun crearea și plasarea de anunțuri direct către audiența potrivită, și cel mai important prin felul în care sunt construite acestea te ajută în aflarea de informații despre profilul clientului relevant pentru business-ul tău.
Ce presupun campaniile plătite? Prin realizarea unei reclame de tip Ads și care ulterior să fie vizibilă publicului este nevoie să plătești o taxă pentru fiecare click generat. Totuși sunt foarte utile pentru că te ajută să transformi potențialii clienți în clienți fără a-i cunoaște efectiv, deoarece reclamele vor fi distribuite acelor persoane care manifestă interes față de domeniul în care activezi dar nu știu de existența ta încă pe piață. Pentru crearea de campanii plătite poți utiliza diverse platforme precum Facebook Ads, Google Ads, etc.
Concluzie
În concluzie, marketingul digital se regăsește în tot ceea ce presupune utilizarea tehnologiei și este mult mai diversificat în ceea ce privește metodele pe care le poți aborda. În esență ceea ce a fost prezentat în acest articol reprezintă doar câteva aspecte majore pe care ar trebui să le utilizezi pentru dezvoltarea afacerii tale.